Efter två dagar med frustrerande lite vind seglar vi nu åter i full fart. Med lite vind menar jag 10 – 12 knops vind. Kommer det bakifrån blir det ingen fart i båten. Sen i går morse blåser det nu stadigt från SSE med 14-18 knop. Vi gick först med spirad genua men kunde på förmiddagen i går sätta gennakern och få en perfekt vindvinkel rakt mot mål. Stämmningen steg ombord i takt med att loggen tickade på i bra fart. Vi snittade ca 7,5 knop i flera timmar. Gången blir stadigare men det krävs 2 personer som seglar. En som styr och en som håller i skotet till gennakern, beredd att trimma.
Då det var lördag i går var det allmän duschning på akterdäck. Kapten tillåter två duschar i veckan.
Det var även en liten sundowner före middagen i form av portvin och snittar. Allt serverat i sittbrunnen under hyfsat kontrollerade former. Sjön blir rätt hög härute! Middagen serverades strax innan solnedgången. Innan mörkret bestämde vi att ta ner gennakern och spira genuan för natten. Det blir lugnare segling, men inte lika fort och inte optimal kurs, men lite säkrare så. Vi har ju nästan en hel veckas segling kvar och gennakern vill vi gärna behålla hel.
Vi vet att vi har en konkurrent i klassen en bit norr om oss, han seglar bra, så bra att han verkar dryga ut avståndet varje dag. Men vi har inte gett upp. Vi hoppas kunna dra fördel av de NO-liga vindar som väntas längre fram i veckan då vi närmar oss mål. Då får han plattläns och vi kan från vårt sydliga läge få en fin skärning mot St Lucia. Så är det tänkt. Fortsätter den här dagen som den började kan vi nog se ett nytt 24-timmars rekord. Men det frestar på både båten och besättningen. Ingen sover särslilt bra, det dånar och smäller i vågorna och även om vi nu har sjöben, är allt vi gör ombord väldigt jobbigt. Men det går ju fort!
Tack för alla era trevliga och uppmuntrande kommentarer, det är verkligen uppskattat. Man känner sig rätt liten härute.
Hälsningar
Karl-Axel

2 thoughts on “Dag 13

Leave a Reply

Your email address will not be published.