I slutet av januari lämnade vi Spray på varvet i Boatlagoon, Phuket, och åkte hem till Sverige.  Efter knappt två månader i Stockholm / Åre  åkte Atti tillbaka till Thailand för att lasta ombord Spray på lastfartyget  ”Pottersgracht”, som skulle ta henne till Portsmouth i England. Men vi börjar väl där vi slutade vårt förra inlägg.

Lagom före jul kom så äntligen dotter Fredrika och hela familjen till Phuket. Vi hade hyrt ett stort fint hus där vi bodde allihop i 3 veckor. Jul o Nyår kom och gick, vi gjorde utflykter nästan varje dag, oftast till någon strand i närheten. Alla njöt och hade en fin tid, men gladast var nog ändå mormor som äntligen fick umgås med barn o barnbarn 24/7.

Efter en heldag på stranden blev det sen middag på en “nightmarket”

Julafton

Ingen jul utan pepparkaksbak

Under tiden jobbade Nai och hennes team på bra med båten och efter ca 5 veckor var teakdäcket färdigt. Vi var väldigt nöjda med jobbet de gjorde, färdiga på tid och inga extra kostnader. Vi passade naturligtvis på att göra mer underhåll, i Boatlagoon fanns verkligen all infrastruktur och all marin service man kunde tänka sig.

I mitten av januari var Spray så gott som färdig. Masten var tillbaka och hela båten var polerad.  Det som återstod var att måla botten, trimma in riggen samt serva motorn. Vi hade även skrivit på ett avtal med ett rederi om att skeppa hem båten.

I slutet av januari åkte vi hem, först Lisa, sen jag några dagar senare. Vi var omväxlande i Åre och i Stockholm hos Fredrika.

Ganska snart fick vi mail från rederiet om skeppningsdagar i Phuket. Mellan 31/3  och 3/4 skulle ”Pottersgracht” komma till Phuket. Lisa stannade hemma och höll ställningarna lokalt. Redan innan jag lämnat Sverige fick vi besked om att lastningen flyttats fram en vecka.  I slutet av mars flög jag till Phuket. Där stod Spray och väntade. Allt såg bra ut och två dagar efter jag kommit ner sjösatte vi. Riggen trimmades in och motorn fick en rejäl service.

Tre man utanför och en inne i motorrummet. Tur att de är småväxta i Thailand.

I stället för att ligga i den varma (och dyra!) marinan blev det att ligga för ankare i de närbelägna vikarna, bla Ao Chalong.  Det är samma ställe som vi klarerade in vid. Här var hyfsat bra att landa jollen, gott om affärer och restauranger. Enda haken var att vattnet var lite grumligt och fullt med stora maneter. Det blev bara korta dopp bakom båten.  I början kändes allt bara. Lite mek och underhåll på Spray, varvat med utflykter i land. Värmen var jobbig. Alla dagar fläktade det inte och då blev det ofta 35 grader och mer nere i båten. Myggorna gjorde att jag fick ha allt stängt på natten och vår lilla fläkt fick gå dygnet runt. Ganska snart kom nya besked från rederiet om ytterligare förseningar och de närmaste veckorna blev “Pottan”, som vi döpt om henne till, mer och mer försenad.

Typisk thailändsk fiskebåt

Efter 7 veckor till ankars i Ao Chalong, Nai Harn, Rawai Beach och Boatlagoon, kom så äntligen Pottersgracht. De ankarade upp precis utanför Boatlagoon. Första dagen gick åt att lyfta en 45 m lång motorbåt (500 ton!). På dag tre var det dags för Spray att åka upp på däck. Det var inte helt lugnt vid fartygssidan, och en ström på 2 knop gjorde inte det hela lättare. Med två dykare i vattnet, som kollade slingen, gick allt bra. Akterstaget lossades i däck och togs fram till masten, detta för att ställningen med slingen skulle komma mitt över båten. När Spray ryckte i tamparna och studsade mot fendrarna skakade det oroväckande i masten.

Äntligen är Pottersgracht på plats. De ankrade ca 2 sjömil utanför kusten.

En hel dag gick åt att lasta denna superyacht. 45 meter lång och 500 tons vikt.

Så var det min tur. Inte helt lugnt på vattnet och ca 2 knops ström dessutom

2 dykare fick hjälpa till att hålla slingen på plats

Väl uppe ur vattnet blev det lugnt

Detta är inte Pottersgracht, men ungefär så ser det ut på däck när de är färdiglastade.

Så var det äntligen dags att ta farväl av Spray för denna gången. Vid tre på eftermiddagen blev jag ilandsatt av agenten och med lite tur lyckades jag boka ett flyg från Phuket, via Bangkok till Stockholm redan samma kväll. Dagen efter, lördag den 11 maj  var jag äntligen hemma i Saltis igen. En period med sommarvärme hade precis börjat. Alla tyckte det var är så fint med sol och värme. Själv tyckte jag det var rätt friskt i luften.

Vi följer nu ivrigt Pottersgrach på Marine Traffic, och om allt går bra kommer vi att återse Spray i Southampton i början på juli. Nu njuter vi av att ha vårt eget hus att bo i, påta i trädgården (!) och framförallt umgås med släkt och vänner . Det känns skönt att packa upp och flytta in i alla garderober igen. Vårt kringflackande liv har så sakta börjat stabilisera sig.

Glad sommar önskar Karl-Axel o Elisabet

2 thoughts on “Spray får åka båt hem

 1. Ja, vilket äventyr!
  Skönt att ha er hemma i Sverige, en stund.
  Önskar er en fin segling från de Brittiska öarna.

  Kram Sten&Stina

 2. Hej, skönt att höra att ni är hemma igen. Spray ser ju ny ut nu efter allt jobb som ni fick gjort i Thailand. Så nu återstår bara en kortsegling från England. Det blir ju rena skärgårds seglingen för er.
  Hoppas att vi kan träffas senare i sommar
  Pär och Birgitta

Leave a Reply

Your email address will not be published.