Vi har nu seglat drygt 900 sjömil och har därmed avverkat 1/3 av sträckan till St Lucia. Livet har börjat gå in i en viss rytm och vi börjar anpassa oss till att alltid gå på snedden. Idag firade vi 1:a advent och Lisa Sjökvist överaskade med glögg och pepparkakor med ädelost på. Jag satte på Pavarottis julskiva.

Våra Atlantendagar ser annars ganska lika ut.

Kl 08.00 ca äter vi frukost. Då går vaktlag 1 på sin vakt. Under den första veckan har det varit Karl-Axel och Lisa S. Vaktlag 2 dvs, Karl och Lisa W tumlar då ner i sina kojer för att sova någon timme. Frukost är sedvanlig, med små spanska yoghurtbägare och mackor. Idag har vi dock försökt göra egen yoghurt genom hetta upp mjölk och tillsätta youghurt och torrmjölk, för att sedan låta det stå varmt och surna. Vi får se om det funkar.

Kl 11.00 är dagens höjdpunkt -förmiddagskaffet med kakor.

Kl 12.00 avläser vi vår position och skriver högtidigt ner den på sjökortet ooch räknar distansen från föregående dag. Det brukar röra sig mellan 150-180 sjömil. Vi använder lokal tid och vi har nu ställt tillbaka klockan 1 timma så vi är på UTC -1, dvs två timmar efter Sverige.

Kl 14.00 äter vi lunch. Eftersom våra grönsaker nu mognar i snabb takt äter vi oftast det som måste ätas. Paprikorna har visat sig hålla dåligt, så det har blivit mycket paprika. Och tomat och avocadosallad.

Kl 14 00 går också Vaktlag 2 på sin dagvakt. När vi har vakt brukar vi turas o med att styra en timma i taget. Frivakten brukar ägna sig åt att läsa, fiska, fixa och greja med det ena och andra. Gymnastik efter ett ambitiöst program ingår också. Allt man gör innebär en balansakt av den högre skolan och man måste alltid hålla i sig och aldrig någonsin lägga ifrån sig något. Allt som inte är surrat far omkring i hela båten. Fisket har varit lyckosamt och vi har fått 1 eller 2 guldmakrillar av lagom storlek varje dag sedan vi började fiska. Då engageras hela besättningen, för att få in fisken överbord och ned i gryta, Karl -Axel filear fisken direkt på akterdäck och slänger skrovet överbord med en gång. Vi samlar också vattenprover till ett amerikanskt universitet.

Kl 18.00 äter vi middag. Idag blir det guldmakrill, men annars blir det lite allt möligt. Pasta , ris med goda såser. Vi har förberett en hel del mat, men vädret får avgöra hur ambitiös matlagnigen ska vara.
Sedan brukar vaktlag 1, som ska ta första nattvakten sova en timma och kl. 20.00 går de på. Det blir mörkt ca 18.30, men de senaste dagarna har vi haft månsken. Stjärnhimlen är spektakulär.
Båda i vaktlaget brukar vara uppe i sittbrunnen, men en halv eller helsover under en fleecefilt medan den andre styr.

Kl 02.00 är det vaktbyte och då går Karl och Lisa W på. Vi kallar oss solskensvakten och vi tycker att autopiloten är en bra uppfinning. Karl-Axel och Lisa S, som vi kallar racingvakten, har inte lärt sig använda den ännu. Det är becksvart på natten och gryningen som kommer vid 7-tiden tar ca 15 minuter. Vi ser sällan andra båtar. På natten kan man kanske se en eller någongång 2 båtar vid horisonten. Man ser inte så långt, max 5-6 sjömil, lite beroende på sikt eller vågor. Vi har sett delfiner och pilotvalar. Idag låg det en flygfisk på däck.

Så har vi det.

Ha nu en riktigt trevlig advent.

Elisabet W

2 thoughts on “En dag på Atlanten – 900 sjömil

  1. Oj, glögg, pepparkakor och ädelost ni går inte miste om nåt märker jag, samma advent som här hemma bara att ni tar det lite mer på snedden och att ni har det lite guppigare ;)

    Kram Ullis

  2. Hej!
    Nu har jag läst ikapp. Har inte hunnit med de senaste inläggen. Vad spännande det låter. Hur många båtar tävlar i er klass? Håll i placeringen. Det är ju hur bra som helst. Jag som blir sjösjuk bara jag ser en båt, fattar inte riktigt hur man grejar det ni gör. Men det är väl vana och rutin som allting annat. Slipper ni sjösjukan nu? Fredrika har ju nu slutat hos mig och det är lite sorgligt. Hon har varit toppen på alla vis. Men jag hoppas vi kan hålla kontakten. Er blogg ska jag fortsätta följa i alla fall. Ta in på tvåan nu! Heja. /Annika

Leave a Reply

Your email address will not be published.