Idag är det tredje dagen på rad som vi sitter på vårt favoritcafé vid hamnen i Falmouth. Picnic Cornwall har ett jättebra internet, och vi passar på att koppla upp oss en stund varje dag. Fast egentligen skulle vi vara på väg söderut mot Spanien, men pga dåligt väder avvaktar vi avgången. Vi kom hit i fredags och på lördagskvällen drog det in riktigt busväder. Hårda vindar och regn. Det var resterna av orkanen Bertha från USA som passerade rakt över södra England. Vi visste detta en vecka i förväg och väntar nu på att vindarna ska avta och vrida på nord/nordväst.
Det finns väldigt fina väderprognoser att studera. Dels via internet, men även väderkartor ( gribfiler) som vi laddar ner via vår kortvågsradio. Och senast i går visade oss en engelsman hur vi enkelt kan ta ner väderfax ovkså via vår kortvågsradio. Som sag, vi lär oss hela tiden. Alla vi träffar i hamnarna är otroligt snälla och hjälpsamma.
004

På vägen hit var vi även i Salcombe och Fowey. Fantastiska små samhällen i mynningen på floderna.

005

Här tror jag vi är på väg ut från Salcombe. Där stannade vi bara för lunch och bad.

008

Kusten är väldigt spektakulär! Klippor och gröna kullar nästan hela vägen

011

I Fowey var det dags för Claes och Maria att åka hem igen.

013

015

Då vi låg på en boj i Fowey var det båt-taxi i land som gällde. Här bär det av till Sverige. Tack Maria och Claes, det var verkligen kul att ha er med några dagar!

Falmouth är en stor hamnstad. Hit kommer kryssningsfartyg, det finns miltärfartyg, samt flera stora marinor. Strax söder om Falmouth ligger Lizard Point. Mer känd som målgång för de som utmanar hastighetsrekordet för det “Blå bandet”. Starten går utanför New York och mållinjen är när man passerar Lizard Point. I går gick vi en runda i en annan marina. Där låg flera “superyachts”. Segelbåtar på över 30 meter…. Vi hittade även en äkta riggare. Hans pappa hade startat firman för typ 100 år sedan, och nu var sonen den som skötte det mesta.Vi fick hjälp med en tamp som behövdes spiltsas om. Dagens moderna matrial i tamparna kräver ett speciellt hantverk. Inte som att splisa en vanlig treslagen lina…

bild

Ben fixade vårt bomuthal med en ny ögonsplits. bild1

På 10 minuter gkorde han även två mylar-schaklar. De är otroligt starka. Med den större kan vi lyfta hela båten ( nästan..)

Dessa använder vi i stället för vanliga schaklar i metall.

018

Ibland ska man ha tur.  Vissa delar till vår radiostation ombord har vi beställt från ett företag i England; Sailcom-uk.

Det drivs av Bob och Claire. Väldigt trevliga och hjälpsamma. Under våren har vi fått delarna från England och installerat innan avfärd. Men som vanligt var tiden knapp och vi hann inte trimma in stationen ordentligt. Döm om vår förvåning när Bob och Claire förtöjer med sin båt framför oss i Falmouth!! Bob kände igen båtnamnet och kom genast över. Två timmar satt han och Claire i vår båt och hjälpte oss programmera in olika frekvenser och visa oss saker som vi inte hade en aningen om… Det var precis detta som behövdes för att vi skulle komma i gång på en helt annan nivå med vår radio. Nu kan vi även ta ner väderfax, samt prata med andra båtar! Tack Bob oc Claire om ni ser detta!!

Idag är det måndag. Senaste prognosen säger att natten mellan tisdag och onsdag kommer vinden att avta ytterligare samt vrida upp på NV. Det innebär halvvind/slör med kurs mot La Coruna i Spanien. Vi får se hur det blir med det. Nu har cafét stängt och jag står på gatan utanför för att få i väg detta. Snart blir det middag i hamnen, kanske krabba eller musslor, eller ostron, eller…  gått blir det säkert.

3 thoughts on “Orkanen Bertha

 1. Hej, vi har också fått en del av orkanen Bertha. Igår gick med en halvvind på ca 20m/s med hög sjö. Men båten ,en HR55, gick fint och “maler ner vågorna”. Idag störtregnar o vi ligger kvar i Lervik. Utanför Bergen. Vi har nu haft 2 overkliga nätter med storm/orkan och fallvindar. Vi hoppas kunna sova lungt i natt. Räknar med normal vind. Skönt att segla med riktiga grejer. //Ha det så bra söder ut.
  Hls//Lennart

  Br lennart österström

 2. Bertha besökte Holland också medan vi låg tryggt i hamn. Nu börjar så då smått vända hem mot Sverige då halva semestern är slut. Är bra avundsjuka på er som får fortsätta söderut i år. Ha en fin segling!

  Cia o Magnus på Linjett 37 Adastra i Monnickendam

 3. Hej Cia o Magnus
  Jag vet hur det känns, att behöva vända hem igen efter ett par veckor… men er tur kommer väl snart?!
  / Karl-Axel

Leave a Reply

Your email address will not be published.