Efter den obligatoriska kryssen genom Kalmarsund sker ett väderomslag. Jag har alltid varit intresserad av vädret och ser ofta väderkartorna efter nyheterna på TV. Det är rätt stor skillnad att tolka sina egna prognoser mot att få det presenterat i TV. Att få en fin medvind i stället för en hård kryss är som skillnaden mellan natt o dag.
Från Mörbylånga och fram till i dag (Rostock) har vi inte haft vinden för om tvärs!

004
Till Kjell O Frans om ni läser detta; sälarna på Utklippan var där, men de sjöng inte längre. De undrade var ni var.

005

Utklippan i soldis en tidig morgon, känd siluett för alla som seglar upp o ner längs kusten.

 

Vi gick för motor från Utklippan till Hallö utanför Karlshamn där vi hälsade på våra vänner Annika o Hans Hamel.
009

Vädret var lugnt, för lugnt, men vi njöt av värmen.

 

006
Jag passade på att meka med vårt ny navigationsprgramm. Numera får jag försöka fixa det mesta på egen hand då Karl bara finns på telefon (änsålänge) Problemet var att få AIS:en att lira ihop med de elektroniska sjökorten. Till slut funkar det och jag ser plötsligt alla ais-båtar i hela Hanöbukten
007

I Karlshamn passade vi på att hälsa på morbror Karl-Erik som på sommaren bor i Matvik. Ett fantastiskt ställe vid vattnet, i ett hus han och hans fru Kerstin själva byggt. Tack för en trevlig fika och ett kärt besök!

020

Efter två dagar i Karlshamn kastar vi loss sent en kväll och går för motor till Hanö där vi ligger över natten. Detta är gamla fartvatten för mig, som är uppvuxen och har seglat mycket i Hanöbukten.
Nästa morgon styr vi mot Simrishamn. Fortfarande medvind men med inslag av regn och åska.

021
Jag passar på att testa radarn och ser tydligt regnbyarna när de kommer.
022
Elisabet är mycket åskrädd. När det smäller kring båten återfinns hon oftast liggande i fosterställning nere i båten, med hörlurar på öronen. Åsledarna har Elisabet köpt!

I Simrishamn firade vi min födelsedag tillsammans med min syster Katharina och hennes pojkar Petter o Rasmus.
Tack för den goda och stora (!) jordgubbstårtan. Vi åt på den i flera dagar.
025

Vi blev liggande en dag extra i Simrishamn. Vinden hade nu börjat blåsa friskt från ost. Vid bryggan försökte vi sätta upp vår kutterstagsfock (hårdvindsfock). Efter en timme gav vi upp. Fallet, som var dubbelt, tvinnade sig i toppen vilket gjorde att vi inte kunne sträcka upp seglet ordentligt. Halva dagen hade gått och vi bestämmde oss för att ligga kvar. Uträttade lite ärende på stan och åt sedan födelsedagstårta i sittbrunnen.
Nästa dag seglade vi frisk vind till Ystad. Träffade vår vän Eva Holm som bjöd på drink i sina fina lägenhet. Därefter den berömda räckmackan på Restaurangen i hamnen.
027

Vinden håller i sig, 10-12 m/s, men då vi fick slör ända ner till Vitte utanför Stralsund var det inga problem. Sjöng gick hög men båten går lugnt utför vågorna. Härlig segling. Efter Vitte har vi idag fortsatt till Rostock.
Vi ligger i en jättemarina, väldigt fin, med kryssningsbåtar som går ut o in genom hamnen precis utanför marinan.
I morgon ska vi cykla på utflykt i området

2 thoughts on “Medvind till Tyskland

  1. Kul att följa ert seglingsäventyr-just nu fr vår bergsby Alaro på Mallorca. Lycka till//Lennart

  2. Hej Lennart,
    Nu blir det varken cykling eller skidor på ett tag, även om vi har med två vik-cyklar för lite utflykter i hamnarna. Ha det så bra på Mallorca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.