Detta inlägg är skrivet i ett nytt program som Karl laddat ner. Det gör det möjligt att skriva i off-line läge. När vi så småningom hittar något nät är det bara att trycka på en knapp så går det iväg. Hoppas jag. Vi får se hur det här blir.

Med Karl o Filippa ombord gick vi från Martinique till Margiot Bay på St Lucia för nattankring.

006

 

275

277

Vi kom in lagom för att hinna med en sundowner på Dolittles Bar, det perfekta stället i solnedgången.

 

Den 23:e i gryningen lätttade vi ankar och styrde söderut förbi St Vincent och vidare till Bequia. En distans på ca 60 mil. Att segla söderut i Västindien innebär oftas slör. Passadvinden blåser från O-NO, mellan 8-16 m/s varje dag. Väldigt bekväm segling, ibland lite onödigt blåsigt.

När vi angjorde Bequia kom det ut en fotograf i en liten gummibåt och tog proffsiga bilder på oss. Dagen efter kommer han ombord och säljer till lika proffsiga priser. På nätet kan man se bilderna, fast inte med samma kvallité.

BP141223-0119

BP141223-0136

BP141223-0144

Ett litet urval av bilder från proffsfotografen.

Bequia verkar vara ett populärt tillhåll för svenska och norska båtar kring Jul. Vi hade redan innan vi lämnade Kanarieöarna bestämmt träff här på julafton med våra norska vänner på Ariane och Spirit, båtarna med alla barnen. De hade seglat ihop över Atlanten, via Cap Verde till Barbados och låg nu sedan några dagar här i Bequia.

060

Stor glädje att ses igen och mycket att prata om. I stort sett hade det gått väldigt bra för alla. Inget hårt väder, inga större missöden. Att segla över Atlanten är inte svårt, men det kräver planering och rutiner ombord. Att fira små som stora händelser är alltid uppskattat. Födelsedagar (naturligtvis!), namsdagar, bröllopsdagar, förlovningsdagar, första 1000 milen, halvvägs, 1000 mil kvar etc. Engelsmän är barnsligt förtjusta i maskerader, vi hörde flera båtar där det varit maskerad ombord!

 

062

Så var det äntligen Julafton. Vi fick jobba hårt för att skapa lite julstämning. Jag tycker ändå vårt julbord blev rätt bra.

064

Lisa hade plockat fram julpyntet vi hade med oss; en julduk, kottar som vi hittade på Madeira, ett pepparkakshus i byggsats från IKEA. Istället för den obligatoriska sexkantnyckeln monterades huset ihop med smält socker.

066

068

069

Julförrådet har nu utökats med de julklappar vi fick; två små tomtar, (tack Kalle o Lotta!) samt en liten porslinsklocka från våra vänner på Garlix. Från Karl o Filippa fick vi ett ankare till vår jolle, en perfekt julklapp.

072

På eftermiddagen var det gemensam glögg och pepparkaka på stranden utanför Jack´s Bar. Ett populärt och mysigt ställe på stranden som drivs av svenskar. På kvällen var det “Swedish Christmas Dinner” på samma ställe. Restaurangen har inget fast tak utan är täckt med tjockt segeltyg, matplatserna går i olika nivåer och denna kvällen hade de fått duka flera bord ute på stranden för att alla skulle få plats. När vi kom såg det ut som i Robinssson när det var dax för röstning, det var fullt med ljus som satt på höga bambustänger, väldig stämmningsfullt. Det var svenskar och normänn till 90 %. Jättegod mat, typ sallader samt BBQ med fruktsallad till efterätt.

073

 

074

Hungriga sjömän gör sig redo för en attack på julbordet.

075

076

I väntan på efterrätten tar Lisa en svängom med en rastafari. Reaggi-bandet spelade oavbrutet.I början väldigt medryckande, men volymen gjorde att vi inte kunde prata längre.

Framåt 11-tiden bar det av med jollen ut till Spray. Vi låg rätt utanför restaurangen, så musiken hördes länge. En ovanlig jul, 29 grader på natten, shorts o flipflopp, månen lyser på det svarta ljumma vattent. Snön lyser inte på hus o tak, och inte endast tomten är vaken, en jul vi kommer att minnas.

5 thoughts on “Jul på Bequia

 1. Vilka härliga bilder.
  Såg lite jobbigt ut med hål i tanken. Imponerand reparation.
  -13 på åre torg med flingsnö.
  Hoppas ni har haft era båtproblem nu och att allt funkar.
  Happy sail
  Hilding o Maje

 2. Grattis till överfart och reparation av tank-dj…ln. Det var väl det sista ni behövde en utmaning med. Lotta verkar trots era framgångar inte sugen på detta äventyr. Jag förstår ingenting.
  Samtidigt vill vi förståsi passa på och önska ett Gott Nytt År
  Kalle & Lotta

 3. Vilken julstämning ni har :) God fortsättning och njut av värmen – vi hade nog närmare -15 grader igår så här är det lite småkallt.

  Kram Ullis

 4. God fortsättning (kan det bli bättre?) och Gott nytt år!!!!
  Ni är ju fantastiska. Planera, genomföra seglingen, fixa, grejsa, reparera tankar och bara vara coola med det hela! Tomteluvan av för er alla.
  Själv har man jobb med att få granen på plats.
  Inte nog med att ni gör alla spännande och roliga saker, dessutom kan vi läsa er trevliga blogg och njuta av bilderna från ert paradis.
  Vilken fin dröm att leva i.
  Önskar er ett riktigt fint seglingsäventyr även nästa år.
  Kramar från
  Elisabeth/Ola

Leave a Reply

Your email address will not be published.