Vädret var fint under hela Påsken. Båten blev klar för sjösättning, och även namnet kom till slut på plats.

005

Namnet kommer från den förste ensamseglaren jorden runt. Hans båt hette Spray.  I Wikipedia kan man bla läsa följande:

Joshua_Slocum250px-Spray

” Joshua Slocum, född 20 februari 1844, död 14 november 1909 eller senare, var en amerikansk sjökapten och författare. Han är känd som den förste att ensam segla jorden runt åren 1895 till 1898.
Slocum har skrivit en känd och uppskattad berättelse om sin jordenruntsegling (Sailing Alone Around the World); den finns i flera svenska översättningar. Han har även skrivit en berättelse om när han med familjen byggde och seglade en liten båt från Brasilien till Long Island i New York. ”

010

Våra planer är inte primärt att segla jorden runt, utan mer komma iväg på en långegling. Både Elisabet o jag har seglat hela våra liv. Vi trivs i båten, och tycker det är lite trist varje gång vi tvingas återvända till hemmahamnen. Länge har vi närt en dröm att få segla länge, och långt. Nu har tiden kommit då vi har möjlighet att vara borta ett tag. Vi har tidigare seglat i Västindien, och det är nu resans mål. Den 1: juli kastar vi loss i Saltsjöbaden, för att via Kielkanalen, Engelska kanalen, Spanien, Portugal och eventuellt Maderia ta oss till Kanarieöarna. Dit räknar vi med att komma i början på november.
Den 23 november startar vi i ARC, Atlantic Rally for Crusiers, en kappsegling mellan Las Palmas och St Lucia i Västindien. 2700 distansminuter. Går det bra tar det 3 veckor. Med på överfarten är dels vår son Karl samt vår seglarvän Elisabet Sjökvist.
Från Januari till April glider vi sen runt bland öarna därute. I maj börjar säsongen ta slut och ersätts av orkansäsongen. Då tar vi nytt beslut vart vi seglar.

 

 

002

Vi har nu också köpt cykel nummer två. Efter spaning på Blocket i 3 veckor dök det plötsligt upp en kandidat. En GIANT, 11,5 kg, aluminium, 7 växlar (Shimano!)

och hyfsat lätt att vika ihop.

001

Vad vore en vecka utan ett besök på Erlandsons Brygga!

Det vi jobbar mest med nu är:

Få de sista kopplingarna på watermakern klara,  kortvågsradion på plats, fixa bokhylla till (Elisabets alla böcker!), laga radarn, polera överbyggnaden, montera lyftarmen till utombordaren, skruva upp EPIRB’en, översyn av riggen (med hjälp av Fredrik på Benns) skaffa lämpliga reservdelar till motorn, planera trevliga hamnar, mm, mm.

För varje sak vi bockar av, kommer det till två nya… Det är tur vi satt ett datum för avsegling, annars hade vi inte kommit iväg förren i höst!

007

Spray i sin hemmahamn i Pålnäsviken, Saltsjöbaden.

 

2 thoughts on “Sjösättning

  1. Hej!

    Kul att hitta er adress i mailet från OSK. Vi anmälde oss till årets avseglaargrupp men har inte deltagit i aktiviteterna. Kommer bara göra en kort sväng ner till kontinenten i år och tar kurser och möten lite längre fram när det närmar sig “riktig” avsegling.
    Vi satartar 5 juli från Uppsala ner mot Kielkanalen. Kanske ses vi på vägen. Kommer i alla fall följe er blogg.

    Hoppas ni kan knyta ihop påsen hyfsat till avseglingen!
    Cia och Magnus

Leave a Reply

Your email address will not be published.