Efter bröllopsbestyren lagt sig var det åter full fokus på båten och förberedelserna. Karl kunde slappna av och, och var åter med o skruvade o fixade. Någon bröllopsresa var inte inplanerad just nu. ( Tur för mig!) Prio 1 var nu att äntligen få ihop watermakern, samt få upp vår radiostation. Vi har en kortvågsradio som främst kommer att användas för email på havet, dvs när vi inte är uppkopplade via wifi i någon hamn. Radion är även värdefull för kontakt med andra seglare.

1

Karl djupt inne i elcentralen.

2

Många nya meter kabel är nu dragna kors o tvärs i båten..

3

Tlll slut verkar det mesta hamna på plats.

002

När vi håller på med de nya elkablarna som går i fina kabelgator längs med sidan upptäcker vi att det har läckt vatten genom något hålen till våra förtöjningsknapar.  När vi lyfte på de långa bultarna såg vi att tätningsmassan hade torkat ut på ett par ställen. Rengöring och lite ny silikon ska förmodlgen göra susen.

4

Antennen till kortvågsradion sätts ihop med akterstaget som utgör en perfekt antennförlängning. När Karl ändå var i båtsmansstolen fick han tillbringa 45 min i masttoppen och byta ut en trasig kontakt till VHF antennen. Vår AIS är kopplad till samma antenn vilket nu förklarade varför vår signal var så svag. Vi har tidigare bara varit synliga på AIS när vi varit nära en landstation. Efter en ny kontakt har vi nu mätt upp normala värden och det verkar son vi numera syns bättre.

6

SSB-radion berstår av ett antal komponenter; antenn, jordning, antennavstämmare, radioenheten, modem, laptop samt fronten på radion som sitter vid navbordet.

Alla dessa delar måste lira ihop annars funkar det inte. Det blev mycket funderingar om placeringa av de olika burkarna. Vi fick motstånd från Elisabet när hon såg att vi började skruva upp  saker i hennes skåp. Men vi lyckade sätta fast delarna under däck i skåpen, och vips var alla nöjda. Det syns inte mycket av vår installation.

När vi äntligen var klara med watermakern, kom Jimmy ( leverantören av maskinen) ombord och kollade alla våra kopplingar och var med första gången vi startade upp. Det gick inget vidare.. Manometern var trasig och läckte vatten. Det blev lite av antiklimax…. vi hade jobbat sen november med den här anläggningen, och såg fram emot att äntligen vara klara. Men Jimmy var snabb, redan dagen efter hade Karl hämteat en ny manometer som Jimmy beställt. Vi var otroligt spännda på om den skulle passa… YES!! allt kom på plats och vi såg mycket nöjda ut när de första dropparna av vårt eget producerade vatten rann ner i tanken. När den är igång gör den 50 liter färskvatten i timmen. Äntligen kunde vi bocka av watermakern från listan, skönt!

Radion blev klar sent på kvällen dagen innan midsommarafton. Allt verkar vara rätt kopplat, men det brusade mest.. Luttrade av alla med o motgångar tog vi det rätt lugnt. Karl ringde en kompis som nu på onsdag kommer ut och hjälper oss att trimma in radion.

9

Vi hann även med att ta oss ut till en ö på midsommar. Vi förtöjde längs med några vänner som ankrat i en fin vik. Bliden är tagen vid 23-tiden, svensk sommarnatt när den är som bäst. Obs, vi hade dunjackor på oss!

003

Lunchen intog på Härsö tilsammans med Ropstens BK. Väldigt trevligt arrangemang, med 5 -kamp, bastu, gemensam grillning och dans!

10

Här är våra vänner Kess och Anne Simmasgård och deras “Engla”. En fin Swan 42 som de håller på att förbereda för längre seglatser med start nästa år. Stort tack Kess och Anne, det var en fantastiskt trevlig midsommarafton. Vem vet var vi är nästa år vid den här tiden..?

Leave a Reply

Your email address will not be published.