Vi är framme! Fredag morgon 04:30 passerade vi mållinjen, 17 dagar och 21 timmar efter starten i Las Palmas. Det har varit en fantastisk resa, mest fin medvind men även jobbiga dagar. Vi såg förvånandsvärt få båtar, efter två dagar seglade vi helt ensamma tills det var 3 dagar kvar. Då började vi se andra på AIS:en

 

031

Så här glada var vi på startdagen i Las Palmas

 

029

18 dagar, 2800 sjömil senare. Fortfarande glada. Vi kände oss rätt stolta och lyckliga. Vi gjorde det!

Mellan dessa två bilder har vi upplevt en otrolig resa. Det har nu gått drygt ett dygn sen vi kom, men fortfarande är det rätt kaotiskt. Det är mycket på gång hela tiden här. Varje gång det kommer in någon kompis är det mottagning på bryggan. Obligatorisk drink och fruktkorg från arrangörerna, plus alla vänner som tar emot. Stort kramkalas och en kort resumé över antal squalls, saker som gått sönder och alla andra historier som varje besättning upplevt på överfarten. I marinan finns ett antal trevliga restauranger med utsikt över båtarna. Där samlas de flesta för att jämföra sina vägval, förklara/bortförklara sin snittfart, hur stora fiskar man fått, hur många squalls man upplevt, det finns mycket att prata om!

Vi tar det lugnt nu ett tag. Fixar och återställer lite i båten, äter och njuter av att få sova hela natten utan att väckas för att ta sin vakt. Här nedan kommer lite bilder från överfarten. Återkommer med fler intryck från Atlanten, men just nu är det mycket annat som pockar på uppmärksamhet. Vi måste smälta våra intryck några dagar först, och landa efter seglingen. Alla är dock överens om att det var en stor upplevelse, i en positiv anda, en resa som säker påverkat oss alla, mer än vi kanske just nu kan ana. Stort tack Lisa, som bara damp ner i vår båt några dagar innan start, som med din stora erfarenhet som segalare fann dig till rätta med en gång. Styrde tappert på dina vakter, i pressande värme, hårda vindar och kolmörka nätter. Handstyrning var det som gällde. Lisa gjorde även kulinariska insatser i byssan. Inte lika lätt som det låter när båten rullar 30 grader från sida till sida, hela tiden! Karl, trots en envis sjösjuka var du en klippa på att styra. Du trivdes bättre över än under däck. Kökstjänsten ersatte du med din ovärdeliga kunskap i all elektronik, datorer och instrument. Mycket ombord har gått smärtfritt tack var dig! Vi kan numera utnyttja våra instrument optimalt, och datorerna har aldrig varit så uppdaterade.

Lisa hänger kvar ombord en vecka till innan hon måste åter till Stockholm. Karl väntar otåligt på sin fru Filippa som kommer ner om mindre än en vecka. De stannar kvar ombord över jul o nyår och avlöses av vår dotter Fredrika och hennes Magnus som seglar med oss drygt en vecka in i Januari. Vi kommer att segla omkring mellan St Vincent och Grenada och njuta av Carribean.

Ett stort tack till alla er som hört av er under överfarten. Det har verkligen varit uppskattat att få dessa uppmuntrande kommentarerna. Man är ganska ensam och liten därute, Atlanten är rätt stor i en liten båt.

085

094

072

103

091

009

025

031

011

13 thoughts on “St Lucia !

 1. Fantastisk eller hur,

  Vilken resa och hur otroligt är det inte att vara framme och båten ligger stilla !!!!
  Ha nu många sköna dagar i detta fantastiska seglingsklimat och underbara vatten.
  Många Julhälsningar från ett regnigt och blåsigt Sverige.
  Från Johan och Christina

  PS vi seglade över 1980 med vår IW 40 och hade nästan på timmen samma överseglingstid.

 2. Hej på er käcka besättning på S/Y Spray!
  Ett helt fantastiskt äventyr genomfört på ett föredömligt sätt. En fin placering dessutom, kanon.
  Vi kommer ihåg känslan när man började ana Martinique i nattens mörker och hur häftigt det var att anmäla sig över VHFen till målbåten (ARC Rally Control). Vi dyker upp framöver.
  Njut nu för fulla muggar, sköt om er ordentligt!
  Varma hälsningar S/Y Loupan

 3. Ett stort grattis till er alla. Det måste vara en underbar känsla att komma fram efter en sådan resa. Som jag skrivit tidigare så blir man ju grymt sugen när man har läst eran blogg om era äventyr. Det har varit väldigt roligt och spännande att följa eran resa. Hoppas ni nu får en fin tid i Västindien och en riktigt God Jul och Gott nytt År.
  Hälsning från ett kallt -2° men idag vackert vinterväder utan snö.
  Pär o Birgitta

 4. Grattis.
  Stort tack för alla fina blogginlägg som gjort att vi känt oss delaktiga i er seglats. Ha det bra och utforska allt. Vi ser fram mot fler spännande blogginlägg om livet vid långsegling.

  Gertrud och Björn

 5. Wow — stort stort grattis till hela besättningen! Vilken otrolig resa — ni måste vara fantastiskt stolta! Tack för alla blogg-inlägg längs vägen, det har varit väldigt spännande läsning när man sitter på kontoret och drömmer sig bort…

  Vila upp er och njut!

  /Henrik, Kristina & Zacharias

 6. Stort Grattis till hela besättningen!
  Vilken resa! Det har varit otroligt spännande att följa er på bloggen och många gånger har jag tänkt att eftersom jag läser detta nu, måste det ha gått bra! I motsats till Pär har jag inte alls blivit sugen på att göra samma sak. Känns fantastiskt att ni är framme nu, passa på att njut av fast mark, sömn och färska frukter och grönsaker. Här hemma är skridskoryggan packad, det var iaf lite is på vattenpölarna imorse! Saknar er! stor kram, Ann-Charlott

 7. HURRA OCH GRATTIS!!! Äntligen framme. Jag har tassat upp varje morgon och det första jag gjort loggat på datorn och kollat era bloggar och positionskartan för att se hur ni har det och var ni är nånstans. Har varit med er hela vägen, glatts och även tyckt synd om ibland:). Well done kära ni och njut nu av att vara framme i värmen.
  Stor kram och GOD JUL
  Mariann

 8. STORT grattis – ni är GRYMMA och ni ska vara så stolta över er prestation ;)
  Nu väntar en annan del av äventyret och den tiden blir säkert minst lika spännande och rolig.

  Kram Ullis

 9. Fantastiskt roligt att läsa! Upptäckte inte detta förrän ni redan var i mål! Impad! Vilken resa – vilket äventyr! Avundsjuk!

 10. Fasen vilken energi ni har som tog tag i dieseltanken direkt, och dessutom helt själva, men det ger ju bättre kontroll;) stort grattis även till den bedriften! Hoppas ni nu kan kryssa omkring i paradiset utan några missöden, bara njuta av att ha kommit i mål och ha det skönt. Ta det lugnt med romdrinkarna bara, det blir lätt ganska många;) och snorkla för oss också. Kommer ni att gå till Lands end Reef vid Grenadinerna? Snorklingen var fantastisk där på 90-talet, och langusterna väldigt goda!

  God fortsättning!

  Magnus&Pernilla

Leave a Reply

Your email address will not be published.