Idag kl 12 har vi seglat 789 sjömil sen starten i Las Palmas i måndags. Vi är ca 300 sjömil norr om Cape Verde-öarna. Kurs 260 grader, fart 7-8 knop. Vi väntar fortfarande på passad vinden som ska ge oss en fin och stabil (?) slör till målet i St Lucia. Än så länge har det varit mest mulet och sen i går även regnbyar. Temperaturen börjar dock bli ok, ca 25 grader.

Seglingen har inte varit lätt. Det blåser mycket här ute, och med den stora sjögången upplevs det som rätt hårt väder, även om det oftast inte blåser mer 8-12 m/s. Vinden har för det mesta varit akter om tvärs, men även det blir jobbigt i längden. Vi revar och slår ut reven flera gånger om dagen, flyttar skotpunkter och trimmar om seglen hela tiden.

På natten är det ofta kolsvart, så svart att man inte ens kan skönja någon horisont. Då är vindinstrumenten till stor nytta. Vi seglar ofta på den relativa vindvinkeln, då vet vi att trimmet stämmer. Kursen får bli vad den blir. Med så långt till mål har det inte så stor betydelse om vi inte följer kurslinjen exakt.

Två gånger om dagen laddar jag ner gribbfiler med vindinformation. Då lägger vi upp en plan för det närmsta dygnet, samt preliminär plan för ett par dagar.

I går fick vi vår första fisk. En fin guldmakrill som blev en uppskattad middag. Karl landade just en till.

Idag är det lördag och alla har duschat på akterdäck. Det luktar schampo och tvål i hela båten! Vår watermaker funkar bra och vi toppar upp tanken varannan dag. Motorn kör vi en stund på morgonen och en stund på kvällen.

Nu ska vi ladda ner dagens rapport från race controll och se hur vi går mot våra konkurenter. Vi har ju en nummerlapp på båten!

Från ett guppigt Atlanten
Karl-Axel

4 thoughts on “Dag 5 & 6

 1. Det är mycket härligt att läsa er blogg. Det ger oss en känsla av att vara med. Och ett stort tack till Fredrika som uppdaterar bloggen så vi får vara med på era äventyr. Vi har inte hört något från Blå Ellinor men de ligger inte så långt från er. Vet ni något om dem? I Stockholm är det precis som ni tror att det är, ung en grad och grått och trist. Julhandeln har börjat med folk överallt, något vi skulle kunna avvara till förmån för segling.

  Hälsningar
  Gertrud och Björn

 2. Hej! Följer din blogg och även kaptens och ert race med spänning från ett Stockholm i fyra nyanser av grått. Blir klart sjösjuk under första veckan! Kram och segla väl /karin

 3. Hej käcka Atlantseglare!
  Kul att läsa inläggen, känner igen mycket.
  Kul också med Lisas blogg.
  Ni seglar på bra, fin fart och en kanonplacering just nu.
  Kan ni använda autopiloten i vindläge (undrar Pelle)?
  Sköt om er!

  Kram
  Ulla o Pelle

 4. Ser och låter jättebra . v
  Verkar som ni kommit in i ett skönt rull. Har man gjort det där längtar man alltid tillbaka till dom vackra månskensgatorna.
  Matte

Leave a Reply

Your email address will not be published.