Innan vi lämnade Baiona kom det plötsligt fint besök. Det var Spaniens nya VolvoOcean-båt som gjorde ett kort stopp för sponsorernas skull. Båten är på väg till Alicante för starten i Volvo Ocean Race senare i oktober. Vi hade tur och fick en egen visning ombord.

bild4

Alla båtarna är byggda på samma varv och är identiska. Mycket kolfiber!

bild11

Vi kan dock härmed avfärda myten att tandborstarna skulle vara avsågade för att spara vikt. De var inte ens av kolfiber!

bild12

En navigationsplats som får en amatörseglare att bli grön av avvund!

bild1

Brutalt förskepp. Nästan som på vår Rassy, förutom den röda färgen…

Efter Baiona har vi förgäves väntat på den Portugisiska Nordan. Tvärtom har det ny blåst mellan syd och sydväst i drygt en vecka. Och det kommer det att göra i minst en vecka till. Det har parkerat ett ettrigt lågtryck en bit väster om Portugal som gör att det pumpar upp en frisk sydlig luftström över hela kusten. Nu är det inte så hård vind, men att kryssa dag efter dag längs med en rak kust blir också lite enformigt. Vi har fått vår första fisk! Janne, vad tycker du? Janne från Göteborg har försett oss med vår fina  fiskeutrustning. Äntligen kan vi visa en fiskebild. Ingen tonfisk, men en liten makrill. Det blev tre stycken den dagen. Gott till middag.

043

 

Nu har vi kommit till Figuera do Foz, som ligger ungefär mitt emellan Porto och Lissabon. Den portugisiska kusten har nu blivit nästan helt rak och består i princip av en enda lång sandstrand med enstaka uddar. Hamnarna ligger utan undantag i flodmynningar och väldigt intressanta fenomen uppstår när den utrusande floden vid ebb möter de stora atlantvågorna. Strömmen kan ibland vara upp emot 6 knop och när vågorna går åt andra hållet blir det brottsjöar. Det verkar inte bekymra de portugisiska fiskarna som ankrar i dessa flodmynningar och sitter där och fiskar och vinkar glatt när vi kommer dånande i vågorna.

 

037

Jag fick en veckas paus från seglingen och åkte hem första veckan i september. Den veckan var allt annat än lugn. Jag lyckades klämma in 2 styrelsemöten, varav det ena i Mora, tre middagar på ” på stan” och ett bröllop i USA innan jag utmattad och genomförkyld kom tillbaka till båten i Baiona. Inte undra på det efter 9 flygningar på allehanda europeiska lågprisbolag. Vad säga om rutten Santiago de Compostela – Barcelona – Stockholm – Reykjavik – Boston – Marthas Vineyard – Boston -Ponta Delgada (Azorerna)-Lissabon -Porto. Allt med handbagage och tajta byten. Resan ut till ön Marthas Vineyard var i ett 10-sitsigt plan av folkabuss-storlek.

bild3

 

Bröllopet var dock fantastiskt och värt resan. Det var min väninna Kates dotter Adriana som gifte sig med sin Ben. Ett ordentligt amerikanskt 4 dagars bröllop, där inget saknades. Vi hoppas kunna besöka ön Marthas Vineyard och gamla och nya vänner där om vi seglar upp utmed USA: östkust nästa sommar.

bild2

One thought on “Portugisiska sydan

 1. Hi Karl-Axel and Elisabet,
  seems like you are having a very nice time with Spray ! Congrats!
  I have seen on ARC website that you plan to participate to the transatlantic rally.
  I was wondering if you are looking for an experienced crew to help you cross the ocean?
  I would be very interested!
  My name is Adrien, I am a french 27 years old engineer in hydrodynamics.
  Do not hesitate to get in touch with me.
  All the best for your trip,
  Adrien
  adrien.combourieu@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.