Det börjar nu dra ihop sig för en tredje säsong ombord på Spray och vi börjar så sakta samla ihop alla prylar som ska med och oss själva inför avresan till Karibien om ca 3 veckor.
Spray ligger på land på Spice Island Marina på södra Grenada och hittills detta år har Grenada inte drabbats av någon orkan. Vi var som all andra väldigt oroliga när orkanen Matthew började ta fart ute på Atlanten, men den valde att ta en nordligare bana och passerade inte över Grenada. Däremot har flera av de platser vi besökte förra säsongen råkat väldigt illa ut. Främst kanske den sagolikt vackra ön Ile a Vache utanför Haiti, som även utan orkan var otroligt fattig. Den största delen av bebyggelsen låg direkt nere vid vattnet och var inte av den kalibern att den hade mycket att sätta emot varken vind eller vatten. Haitierna är ett hårt prövat folk.

dscf0371

Bebyggelse på Ile a Vache. Byn ligger precis i  strandkanten. Vi oroar oss för hur den ser ut idag.
Vi tänker även på den glade fiskaren Elan på ön Granma utanför Santiago på Cuba och hoppas han hunnit rädda sin båt, som han var så omåttligt stolt över. Över 600 000 personer lär ha evakuerats från Santiagoområdet enligt CNN.
964

970

Elan med familj och båt

Att vara hemma på semester från seglingen är fantastiskt, tycker i alla fall vissa av oss. Vi har varit hemma sedan maj månad och har bott i mitt föräldrahem på gården Boda i södra Östergötland, mitt i ett fungerande lantbruk bland kor och traktorer.

dscf0831

Boda gård

dscf1189

dscf1190

img_0250

Kapten på fyrhjulig skuta

dscf1191

Skördetid

Den första delen av sommaren gick uteslutande åt för att förbereda vår dotter Fredrika´s och Magnus’ bröllop. Att hålla ett bröllop för 130 personer hemma kräver sin planering, men det var faktiskt mest roligt och till slut blev de gifta.

dscf0885

dscf0887

Partytält och möbler kommer

dscf0942

Dukningen klar

dscf0946

Bröllopstårtan klar

dscf0964

Herr och fru Magnus och Fredrika Söderberg

img_0204

Brudföljet kommer till gården

 

dscf1019

dscf1032

Släktfoto

dscf0983

dscf1071

Partyt har kommit igång

Efter bröllopsyran åkte vi iväg och seglade en vecka på Sörlandet i Norge tillsammans med seglarvännen Guttorm Guttormsen ombord på hans nya Swan 47 Moonlight. Vi lärde känna Guttorm i Karibien, men under hemseglingen till Norge förliste hans båt Kolibri utanför Azorerna. Guttorm och hans besättning räddades med helikopter och nu är han glad igen på sin nya båt. Sörlandet är ett kjempefint seglingsområde och det blev inte sämre av att Guttorm kände folk vid varje brygga, så det blev många sundowners.

img_0028

Moonlight

img_0172

Guttorm

img_0187

img_0048

Efter seglingen tillbringade vi ett par veckor i vårt kära Åre, med fjällvandring och hjortronplockning på programmet. Att vara på land är farligt kunde vi konstatera. Vid ett försök att erövra Åreskutans topp på tid lyckades Atti snubbla och få ett otäckt krossår i huvudet. Det blev stort pådrag med fjällräddning, ambulans och Åre sjukhus. Efter att ha blivit sydd med 12 stygn, och gipsad för en misstänkt skada på båtbenet (passande namn) kom han hem, dessvärre med nervskador i fötterna på grund av kylan. Bättre att vara i båten.
img_0164

Åre på¨sommaren

dscf1124

5 dagars fjälltur med tält runt Sylarna

dscf1163

Hjortonskörd

img_0232

Nysydd och nygipsad på Åre sjukhus

Att vara hemma innebär ett rikt socialt liv och vi kryssar mellan cocktailpartyn, middagar och olika evenemang. Väldigt trevligt. Begriper inte att vi någonsin haft tid att arbeta.
Vi passade också på att besöka båtmässan Öppet varv på Orust, där vi stötte ihop med flera långseglarvänner och diskuterade framtidsplaner.

dscf1169

dscf1170

Planering tillsammans med Ulla och Pelle Berg från Loupan

Det börjar bli höst. Vi kommer att åka ner till Grenada den 31 oktober resp 7 november och då ska det förhoppningsvis vara slut på orkaner. Vi flyger med Virgin Atlantic, med extra tillköpt bagage för att få med all utrustning, som vi köpt på oss hemma. Bland annat har vi köpt en ny satellittelefon av märker Iridium, som vi hoppas kunna använda för att ta ner väderfiler. Förut hade vi en Inmarsat och lärde oss inte att använda den för väderkommunikation. Till det använde vi istället SSB-radio, kortvågsradio, men den har visat sig vara en lynnig varelse, som kräver öm omvårdnad och en hel del kunskap för att fungera bra.
Med hjälp av Pelle Berg på Loupan har vi nu skaffat massor av ny utrustning och vi gör båda korstecknet inför högarna av sladdar och andra prylar som ska kopplas ihop och förhoppningsvis fungera ombord.

dscf1185

Utan vår son Karls stora tålamod som helpdesk hade vi aldrig fått ordning på alla laptops, paddor och telefoner. Tack Filippa att vi fått låna Karl!

dscf1119

Så hur ser nu våra planer ut? Efter moget övervägande har vi bestämt oss för att fortsätta vårt seglingsäventyr västerut. Det innebär att vi efter Grenada och en liten tur upp till Martinique för proviantering, styr kosan mot ABC- öarna (Aruba, Bonair och Curacao) i Nederländska Antillerna. Därefter blir det Colombia och sedan Panama . I Panama väntar först den intressanta San Blas arkipelagen befolkad av Kuna-indianer, innan vi knyter fast Spray i Shelter Bay Marina utanför inloppet till Panamakanalen någon gång i januari 2017. Vi har anmält oss till ARC Panama och hoppas på att kunna gå igenom Panamakanalen i trevligt sällskap av många båtvänner, bla Loupan, Sandvita, Balance mfl i början av februari. Därefter planerar vi Galapagosöarna och sedan det långa, 3000 sjömil, hoppet till Franska Polynesien dit vi, om allt fungerar borde komma någon gång i slutet av mars/början av april.
Sedan hoppas vi på många långa månader av botaniserande i Söderhavet innan vi är beredda på att ta nästa kliv, vilket är den mera obekväma överfarten till Nya Zealand. Detta bör, om allt gått väl så långt, ske i oktober 2017, alltså om ett år från nu.

pacific-1

Längre än så har och tänker vi inte planera. Vi tar ett år i taget och så får vi se.

Vi återkommer med bloggen på riktigt när vi kommer ner till Grenada. Det ska bli riktigt kul att komma dit igen och flytta in ombord på Spray. Hoppas inte att alla Grenadas kackerlackor hittat dit före oss.

Hälsningar från landbaserade
Elisabet och Karl-Axel

14 thoughts on “Nu drar det ihop sig. Säsong 3

  • Hej Eva,
   Ja, det har vi också! Snart är vi tillbaka på Spray och förhoppningsvis kommer vi att ha mycket spännande att se fram emot och att förmedla på bloggen.
   mvh
   Karl-Axel

 1. Med stor spänning och deltagande från land följer jag er resa på bloggen. Fortsätt skriva och LYCKA TILL
  Kalle K

 2. Fantastikt kul för er att komma iväg igen. Ska bli spännande att följa er segling framöver. Se till att lyfta fötterna för gips blir så mjukt på sjön:).
  Fair winds.

 3. Åh, vilken fantastiskt ny vinjettbild på bloggen! Den pryder verkligen er sajt – en KLAR förbättring jämfört med den förra. Eftersom ni båda är med på bilden förstår man att det inte är någon av er som har tagit den. Huvva, det kan inte vara billigt att ha en så´n där proffsbild på webbsajten! Duktiga fotografer tar ju betalt per klick numer… men, ni betalar kanske arvodet till fotografens konto på Cayman Islands eller liknande, så att ni i varje fall slipper moms. För, Jesus, ni har väl inte bara snott bilden av någon, utan att fråga?! Då blir det ju JÄTTEDYRT, när hen kommer på er med tilltaget. Nä, Elisabet är ju jurist, så hon gör knappast sådana missar… Tja, hur som helst, en mycket fin bild är det i alla fall!

  • Vi tackar Photo Grapher Joan Brundell för den fina bilden som pryder vår blogg denna säsong. Bilden är tagen av Johan utanför Puerto Ricos sydkust. Snett bakom oss kommer våra vänner från Australien med sin HR 39:a, Blue Heeler.
   /Karl-Axel

 4. Hej Peter o Jackline
  Tycker vi också, vi är verkligen taggade på att komma ner till båten nu. Kan meddela att gips görs numera av någon typ av plast, funkar alltså utmärkt även om det blir blött!
  /Karl-Axel

 5. Verkar som ni har ett spännande år framför er!!
  Wow! Så inspirerande!:)
  Behöver ni hjälp/sällskap så kan jag försöka göra mig själv tillgänglig förhoppningsvis!
  Att flyga ner från New York är inte långt!

  Den svenska sommaren såg ju inte så illa ut den heller!? Hälsa barnen!! Stort grattis till Fredrika för giftemål, och Karl och Filippa för husköp!:))

  Kramar
  Waldemar

  • Tjena Waldemar!
   Ja, det kommer att bli ett spännande år. Kul att få uppleva de platser vi läst om som barn, typ “Villervalle i Söderhavet”.
   Hoppas allt är bra med dig också.
   /Karl-Axel o Elisabet

 6. Hej Sprays besättning
  Jag har följt er blogg under drygt ett år och tycker den är jättebra. Många goda tips om olika platser att besöka. Hoppas att Kalle tillfrisknat från sina eskapader på Åre och att ni kommer väl fram till Karibien i höst. Själv ligger jag med min HR49 i Las Palmas och väntar på besättningen för överfarten. Ha det bra och lycka till med fortsättningen på er resa
  Hälsar
  Kapten Janne

 7. Er blogg är lika het som som den karibiska solen. Bästa prenumerationen!
  När färden nu tänjs ut mot väster och längre ifrån oss, blir era rader extra heta och spänningen stor för att se vad ni ska berätta.
  Ni har ju hunnit med en hel del i halvtid också.
  Vackert bröllop och bröllopspar i sagomiljö. Grattis till er alla!
  Men Karl-Axel, de landbaserade aktiviteterna verkar lite vanskliga. Ska väl bli skönt att ta itu med riktiga hederliga 30-fots vågberg, istället för lömska, hala och hårda granitkullar i högan nord.
  Ha det riktigt gott med härlig segling tillsammans med era seglarkompisar och ensamma med laber bris i skön karibisk sol.
  Var rädda om er!
  Kramar Elisabeth o Ola

Leave a Reply

Your email address will not be published.