Vi har nu legat här i Las Palmas drygt en vecka och förberedelserna går bra. Det kommer nya båtar varje dag, och snacket på bryggorna blir mer och mer uppskruvat. Det senaste ryktet som gick nu i helgen var att ett lågtryck skommer att passera strax norr om oss och ge kraftiga sydliga vindar. Det är det sista vi vill ska hända. Det skulle innebära kryss mot vind och sjö från start. Inte kul. Men vi tar det med ro. Det hinner ändra sig till på söndag. Mina egna modeller talar för nordlig vind ca 15 knop. Det skulle vara perfekt väder för oss.

 

005

En dag fick vi trevligt besök av våra vänner från Stockholm, Anne o Kess. De planerar själva att segla iväg så småningom. De var med då vi gick igenom säkerhetsutrustningen.

002

Dagen efter var det dags för riggcheck. “Jerry the Rigger”, som kollat ARC riggar i Las Palmas i 25 år kunde sin sak! På 45 min går han genom all löpande och stående rigg, från masttoppen ner till däck. Med skarpa ögon och känsliga fingrar tittar han och känner, drar och rycker i allt. En riktig engelsk profil i detta sammanhang, torr humor, mycket trevlig men framförallt proffisionell.

009

Maten är ett kapitel för sig! Först o främst den mängden som ska bäras ombord, det blir snabbt väldigt jobbigt. Vi har nu varit tre vändor på den lokala supermarket, Hipper Dino. De har nästan allt och framförallt kör de ombord varorna. Här laddar Lisa en vagn för transport ombord. Väl där ska allt kollas för kackelackor, packas om  och stuvas på något ledigt utrymme. Detta tar tid…

006

Vi har även lagat ca 15 färdiga middagar. Här vacumpackar vi en del, som sen läggs i frysen.

002

Vi har ca 15 kilo pasta, ris med oss. Om gasolköket skulle lägga av blir det problem. Därför har vi även kokt och vacumpackat en del pasta och ris.

004

I söndags var det så äntligen dax för den officiella invigningen. Det var en solig och blåsig dag. Alla besättningar, som representerade 29 nationer gick i en lång flaggparad genom hela hamnorådet med en orkester först. 012

Vid hamnkontoret hissades flaggorna  i topp, ett dundrande fyrverkeri flög i luften och orkestern spelade  som bara en spansk blåsorkester kan. Då fick jag en klump i halsen. OS-invigningar i all ära, men att själv delta, stå där bland alla dessa nationaliteter, gammla och unga, det var stort. Alla vi som var där har varit på väg, inte minst menatlt, under lång tid, och nu var vi där, vid resans början!

014

Vi ligger på en “bra” ponton. Den kallas för “barnbryggan”, det är mycket barnfamiljer samlade just där. Stämningen är familjär och alla känner alla. Man lånar verktyg, hjälper varandra, och som här på bilden en spontan sundowners för alla båtarna på söndag eftermiddag.

016

Igår hade vi service på motorn. 2 mekaniker bytte alla oljor, alla filter skruvade kollade och lyssnade. Kändes bra att få en riktig genomgång. Motorn kommer att behövas för batteriladdning under överseglingen. Idag är det tisdag. Lisa kommer tillbaks från Stockholm. Hon var hemma igen några dagar för lite jobb, samt besök på Erlandsons Brygga i Sickla…

I går kom även Elisabet Sjökvist, en av våra gastar ner från Stockholm. Nu börjar det dra ihop sig på allvar. Idag ska vi ha ervice på instrumenten. Vindmätarna har pekat lite kors o tvärs senaste tiden, men jag hoppas det ska lösa sig med det idag. När vi seglar på natten kommer de verkligen att behövas.

Dax för en joggingtur nu.

 

11 thoughts on “5 dagar kvar till start

 1. Hej!
  Oj vad spännande inför starten! Det är nästan så att man själv får lite pirr i magen. Men ni verkar ju ha fullständig koll på allt så det kommer säker att gå galant. Jag antar att ni inte kommer att kunna blogga förrän ni är framme, så ha en underbar resa över det stora havet! Vi ser fram emot att få höra av er om tre veckor eller så.
  Lycka till!!
  Kram Maud

 2. Hej på er! Vad härligt spännande och intensivt det är så här på sluttampen. Håller med föregående talare att ni verkar ha superkoll. Vi tyckte också vi hade det, men det blev rätt hektiskt och småpirrigt på slutet i alla fall. Roligt att läsa att även andra får klump i magen (eller i halsen i mitt fall) från den festliga invigningen. Hoppas vi får möjlighet att ses en stund när vi kommer ner till helgen. Vindprognoserna ser bra ut till starten!

 3. Vad kul det är att läsa er blogg! Jag längtar till varje ny uppdatering. Vi såg bilden på er på ARC hemsida, ni var riktigt snygga :-). Ha en fantastisk resa över.
  Många kramar från Christina och Janne i Caisa

 4. Oj, WOW – ser att det är i morgon ni ger er ut på det stora havet. Jag blir riktigt pirrig även jag……….BON VOYAGE och safe journey – ser fram mot nya rapporter.

  stor kram och lycka till!
  Mariann

 5. Hej på er!
  Dags att plocka fram pannbenet och det har ni ju klarat förr. Tar ni starten?
  Vi önskar er en bra resa över Atlanten och ser fram emot att höra från er när ni anlänt till St Lucia.

  Hälsningar H&M

 6. Lycka till! Vi har följt er hela vägen. Om några år är det vår tur. Ha det bra och segla hårt!
  Peter & Jacline.

Leave a Reply

Your email address will not be published.